Hoe je makkelijker knopen doorhakt als HSP

Keuzestress avondeten

Wat eten we vandaag?? Dé vraag waarvan ik op slag chagrijnig van kan worden. Want meteen begint het te ratelen in mijn hoofd.

 

Het is vandaag dinsdag, kinderen hebben allebei sport, op verschillende tijden. Het eten moet dus makkelijk zijn, om te koken maar ook om weer op te warmen.

Op de dagen dat manlief en ik zelf sporten moet het bovendien goed voedzaam zijn.

Dan is het natuurlijk nog zaak om te zorgen voor genoeg afwisseling. Wordt het pasta, aardappels of rijst. Datzelfde geldt uiteraard voor vis, kip, rood vlees of vegetarisch.

Oh ja, en gezond moet het zijn, en lekker voor iedereen… niemand zit te wachten op lange gezichten aan tafel. Eigenlijk willen we ook niet altijd dezelfde gerechten eten, maar liever af en toe wat nieuws uitproberen (waarbij we vaak weer terug zijn bij die lange kindergezichten, zucht).

Tot slot moeten we uiteraard nog bepaalde no-go’s omzeilen, eieren en champignons bijvoorbeeld.

Keuzes maken als HSP

Dit gaat er allemaal door mijn hoogsensitieve hoofd bij de simpele vraag ‘wat eten we vandaag’.

Als HSP-er wil ik graag alle mogelijkheden overdenken en rekening houden met, nou ja, met alles eigenlijk. Keuzes maken voelt daardoor als een soort mission impossible.

Nu is er voor het weekmenu snel een praktische oplossing te vinden. In het weekend een weekplanning maken bijvoorbeeld.

Dit gaat niet altijd op voor grotere onderwerpen. Zoals werk of vriendschappen. De keuzes die je daarin maakt hebben veel meer impact op je leven.

Deze 3 tips helpen mij om als HSP vrouw beter knopen door te hakken

         Maak je keuze van binnenuit. Daarmee bedoel ik dat je je keuzes baseert op je eigen drijfveren. Dat zijn bijvoorbeeld dingen waar je behoefte aan hebt, dingen die je belangrijk vindt, dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Dan merk je vanzelf welk pad je in wil slaan. De kans dat je een ‘verkeerde’ beslissing maakt wordt dan heel klein, omdat je doet wat het beste bij jou past.

         Neem de tijd. De uitdrukking ‘slaap er een nachtje over’ is niet voor niets zo bekend. Gun jezelf de tijd om een situatie of een gesprek even te laten zakken. Om alle indrukken en prikkels een plekje te geven en je bewust te worden van je gevoel en je drijfveren in die situatie. Dat heb je nou eenmaal niet continu overal in elke situatie direct paraat. Bedenktijd geeft je de ruimte om hier aandacht aan te geven.  Herinner jezelf waar je behoefte aan hebt en waar je het voor doet.  

         Praat erover (of praat hardop tegen jezelf). Het uitspreken van zinnen helpt je om je gedachten onder woorden te brengen. Het vage, soms warrige denkwerk in je hoofd wordt concreter, het is makkelijker om bij de kern te komen. Het voelt dan sterker, je spreekt uit overtuiging, er zit energie in.

Keuzes maken deed ik lange tijd op basis van lijstjes met voors en tegens. Vanuit mijn hoofd dus.

Deze tips hebben beslissingen nemen veel makkelijker gemaakt voor mij. Hopelijk heb jij er ook iets aan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.