Waarom je als hooggevoelig persoon erg rationeel kunt zijn

Ik? Hooggevoelig? Maar ik ben toch juist heel rationeel?! Dat was mijn eerste gedachte toen iemand het suggereerde.

 

Niet lekker in mijn vel? Een lastige keuze in mijn loopbaan? Mijn ‘go to’ was altijd mijn hoofd. Feiten bekijken, vergelijken, analyseren, verklaren en natuurlijk mijn eeuwige lijstje van voors en tegens. Dat waren de dingen waar ik op teruggreep. Omdat ik er een soort oervertrouwen in had.

 

Ook met emoties was ik net zo land aan het analyseren en verklaren tot ik ze kon ‘wegredeneren’. Ik onderdrukte mijn gevoelens en liet ze niet aan mijn omgeving zien.

Geen wonder dus dat ik zo verbaasd reageerde toen iemand vroeg of ik hooggevoelig was. Ik snapte er niets van.

 

Wat ik toen niet wist is dat het elkaar niet uitsluit. In tegendeel. Als HSP heb ik een heel actief brein dat meer informatie opvangt en die input dieper verwerkt. Niet zo gek dus dat ik vertrouwde op mijn hoofd. Daar is gewoon veel activiteit wat me trouwens diepe inzichten en mooie perspectieven oplevert.

 

Diepgaande verwerking betekent ook meer impact. Ik word sneller en dieper geraakt door prikkels, bijv. door vervelende ervaringen of verdrietige situaties. En dus zette ik mijn verstand in als houvast om me niet te laten overweldigen door die emoties.

 

Maar als je dingen voornamelijk met je verstand benadert, dan laat je een belangrijk deel van jezelf links liggen. Zonder je gevoel ben je niet compleet. Je kunt nooit alleen de negatieve emoties onderdrukken, het gebeurt ook met die gevoelens die het leven de moeite waard maken. Blijheid, plezier, geluk, dankbaarheid, tevredenheid. Gevoel geeft verdieping, verrijking aan je leven, meer kwaliteit en betekenis.

 

Je buikgevoel is bovendien een waardevolle richtingwijzer bij het maken van moeilijke keuzes. De beste, duurzame beslissingen neem je als je je intuïtie volgt.

 

Dus ja, rationaliteit en hooggevoeligheid kunnen heel goed hand in hand gaan! Belangrijk is dat je blijft vertrouwen op je verstand, maar daarbij niet vergeet om te luisteren naar je gevoel.

 

Mis jij ook een stuk van jezelf en wil je graag meer en vaker uit je hoofd komen? Stuur me gerust een bericht, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.