4 tips om grip te krijgen op je energiepeil

"Meissie, ik ben gewoon een beetje moe."  "Mama is altijd moe."

Ondanks dat ze toen nog een kleuter was kwam die terloopse opmerking tegen haar broertje hard bij me binnen. Ik deed zo m’n best om voor de kinderen te zorgen, het hen naar het zin te maken, er voor ze te zijn. En toch (of ook juist daardoor..) was ik voor haar de moeder die altijd moe was.

 

Maar ja, eigenlijk had mijn dochter wel gelijk. En eigenlijk was ‘een beetje’ moe een behoorlijke understatement.

Ik hoorde het mezelf veel te vaak zeggen en ik baalde er enorm van. Ik was het zat om continu moe te zijn. Alles kostte moeite, ik schoot snel uit m’n slof, ik was ongeduldig en prikkelbaar. Maar wat deed ik verkeerd? Ik at gezond, dronk genoeg water, deed aan sport, was regelmatig buiten, ging op tijd naar bed... en toch.

 

Van mijn omgeving kreeg ik regelmatig te horen dat ik ook wel erg veel wilde of dat ik ook wel erg druk was. Maar ja, wie was dat niet? Voor m’n gevoel was ik niet aan het jakkeren, dus hoe druk kon het dan eigenlijk zijn?

 

Bovenop de moeheid kwam dus nog de frustratie van niet weten waar het vandaan kwam, want dat betekende dat ik dus ook niets aan kon veranderen.

 

Die verandering kwam pas toen een vriendin aan me vroeg of ik niet misschien hoogsensitief was.

 

In een hoog tempo vielen de puzzelstukjes op z’n plek en ik kon eindelijk een belangrijk deel van mezelf plaatsen. Het was een feest van herkenning, alsof ik thuis kwam bij mezelf. Ik voelde me completer en alleen dat al bracht zoveel rust. Bovendien wist ik eindelijk waar ik op moest letten, hoe ik het beste voor mezelf kon zorgen. Ik had de regie terug over mijn leven en dat gaf me vertrouwen en stevigheid van binnenuit.   

 

Betekent dit nou dat ik me nooit meer moe voel? Nou, nee hoor. Maar volgende punten maakten een groot verschil voor mij.

 

Beter grip op je energiepeil.

  • Doe voldoende dingen en heb aandacht voor dingen die jou energie geven, waar je blij van wordt, waar je van gaat stralen, die je aan het lachen maken.
  • Ga activiteiten en situaties uit de weg die jou (te) veel energie kosten. Helemaal vermijden is niet realistisch, maar beperk het en gun jezelf daarna tijd om bij te komen.
  • Wees net zo lief en mild voor jezelf als je voor anderen bent. Streng en veeleisend zijn kost bakken vol energie!
  • Zorg voor oplaadtijd en rust, op welke manier dan ook. Soms is het al genoeg om je een paar minuten af te zonderen, een frisse neus te halen of diep in en uit te ademen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.